Tentoonstelling: Simon Carmiggelt in het Persmuseum

Rubriek: Boeken, Interview, Programma, Reportage

Chroniqueur van het Dagelijks Leven100 jaar Simon Carmiggelt, journalist en columnist.

Meer dan tienduizend Kronkels  schrijft Simon Carmiggelt in zijn ‘lijfblad’ Het Parool: liefdevolle waarnemingen van ontmoetingen met de meest uiteenlopende mensen, gekleurd door een weemoedige ondertoon. Hij krijgt in 1974 de P.C. Hooftprijs maar is zichzelf altijd als journalist blijven beschouwen: ‘…ik schrijf elke dag in die krant omdat die krant dat aan mij gevraagd heeft. […] als je bereid bent aan deze, op zichzelf absurde, discipline van een krant te beantwoorden ben je journalist.’

Het honderdste geboortejaar van deze chroniqueur van het dagelijkse leven is voor het Persmuseum reden om een tentoonstelling te wijden aan de grootmeester van de kleine stukjes op pagina drie van Het Parool.

Nam hij in zijn cursiefjes zelden een uitgesproken standpunt in, in zijn politieke activiteiten deed hij dat des te meer. Extreme politieke denkbeelden en totalitaire regimes waren hem een doorn in het oog. De expositie besteedt aandacht aan zijn betrokkenheid tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het illegale blad Het Parool en aan zijn geëngageerde activiteiten, onder andere voor Amnesty International.

Natuurlijk komt ook zijn commerciële succes aan bod, met bundels als Kroeglopen waarvan honderdduizenden werden verkocht.

Verder is er aandacht voor Carmiggelts voorbeelden zoals Herman Heijermans, voor bewonderaars en navolgers als Sylvia Witteman en voor de samenwerking met illustratoren als Charles Boost.

Behalve boeken, pamfletten, tekeningen en kranten is er veel bewegend beeld te zien: Carmiggelt was een graag geziene gast op tv, waar hij zijn cursiefjes voorlas en soms zelf optrad in sketches of shows.

info Persmuseum

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

 

Reageer op dit bericht!

Luister hier naar mijn radiofragmenten!!