Soundtrackcity: ‘Stemmengeschuifel’…Herman Heijermans in Amsterdam(geluidswandeling)

Rubriek: Boeken, Programma, Reportage

3x soundtrackcitymet Heijermans door de Pijp

‘Hallo, ik ben Kitty Courbois. Ooit speelde ik de rol van Kniertje, de vissersweduwe in Op hoop van zegen. ‘n arm mens wordt wèl bezocht – regen en regen – de boel mòst rotte – d’r was geen houe an – en zo ga je de winter in – de harde winter – ach, ach, ach! Dat is een rol die in mij zit.’

Zo start de negenenzeventig minuten durende geluidswandeling die de wandelaar door de ogen van Heijermans door de Amsterdamse Pijp van de vorige eeuw voert.

Heijermans’ meesterwerk Op hoop van zegen werd in Nederland ondertussen al meer dan 1.000 keer gespeeld en vertaald in alle talen van de wereld. Maar wanneer Heijermans in 1892 in Amsterdam arriveert, is hij 27 en heeft slechts 62 cent op zak. Een jaar later gaat zijn eerste stuk in première en is hij redacteur kunst en letteren bij de net opgerichte Telegraaf. Voor zijn zogenaamde Falklandjes – korte schetsen die dertig jaar in de krant verschijnen – fileert hij het alledaagse leven onder het pseudoniem Samuel Falkland jr. Hij wandelt dag en nacht door de stad; hij kijkt en luistert en treedt de harde realiteit tegemoet met zachtmoedigheid. Het zijn deze Falklandjes die de basis vormen voor de geluidstocht door de straten van de Pijp. Je waant je in de straten waar ‘de witte pest’ rondwaart, je ervaart de schrijnende sociale ellende en je realiseert je weer wat het woord verzorgingsstaat betekent.

De geluidswandeling Stemmengeschuifel, met Heijermans door de Pijp is een coproductie van Soundtrackcity enToneelgroep Amsterdam.

De wandeling werd gemaakt door Renate Zentschnig en Evelien van den Broek en ingesproken door Kitty Courbois, Charlie-Chan Dagelet, Fred Goessens, Alwin Pulinckx, Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat, Bart Slegers en Margijn Bosch. Het resultaat is een compositie van stemmen, geluid en muziek waardoor je de Amsterdamse Pijp met nieuwe ogen bekijkt.

verkrijgbaarheid en kosten
Stemmengeschuifel, met Heijermans door de Pijp is vanaf maandag 21 oktober 2013 af te halen bij Café Restaurant De Ysbreeker (Weesperzijde 23, Amsterdam), het vertrek- en eindpunt van de wandeling. Daar liggen iPods, koptelefoons en plattegronden klaar om mee te wandelen.

Stemmengeschuifel is ook te downloaden. Vraag een downloadlink aan via info@soundtrackcity.nl of gebruik de Soundtrackcity-app.

Iedere eerste zondag van de maand is er ook om 11:00 een begeleide groepswandeling. Wegens beperkte deelname is hiervoor reservering vereist via info@soundtrackcity.nl.

• Zondag 1 december – 11:00 uur
• Zondag 5 januari – 11:00 uur
• Zondag 2 februari – 11:00 uur
• Zondag 2 maart – 11:00 uur
• Zondag 6 april – 11:00 uur
• Zondag 4 mei – 11:00 uur

Ook begeleide groepswandelingen (min. 15 personen) op andere data kunnen via info@soundtrackcity.nl aangevraagd worden.

De wandeling kost € 10,- p.p..
Indien de wandeling wordt gedownload, betaalt u € 5,-

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Reageer op dit bericht!

Luister hier naar mijn radiofragmenten!!