Hoorspel: ‘Moord als tijdverdrijf’

Rubriek: hoorspel & -college, Programma  |  6 Reacties

Hoorspel van Finse auteur Tauno Yiruusi; vertaling Guus Baas Regie : Léon Povel Acteurs: Peter Aryans, Wiesje Bouwmeester, Paul Deen, Paul van der Lek, Frans Somers, Hans Veerman

Jaaaa! Eindelijk maak ik al die beloftes waar: een echt hoorspeluur! Tussen 4-5 uur des nachts(van zondag op maandag) kunt u in het vervolg een ‘Hoorspel op Herhaling’ horen. Het idee was van Jan Vermaas, oud-omroepman. Hij wilde horizontaal dat uur vullen met oude hoorspelen, dus voor alle nachten(liefst in het weekeinde dus vrijdag, zaterdag, zondag), maar alleen ik hapte toe, wetende dat er erg veel luisteraars zijn die net als ik dol zijn op hoorspelen.

Houkje van Veen van Beeld & Geluid is een van de weinige omroepmedewerkers die nog goed zicht heeft op wat er aan hoorspelen schittert in de archieven van Beeld & Geluid, maar dat neemt niet weg dat ze toch vaak als een echte audioarcheoloog op zoek moet en dan vaak helaas moet ontdekken, dat veel niet meer bestaat. Want net als tv-banden die vroeger zo duur waren en moesten worden hergebruikt, is dat met geluidsbanden ook het geval.

Houkje kreeg echter uit een bijzondere hoek hulp aangeboden. Vermaard hoorspelregisseur Léon Povel(hij regisseerde er meer dan 900! waaronder de series ‘Sprong in het heelal’ en Testbemanning’) had gelukkig ook zelf nog een archief en zijn jongste zoon Winfried is voor ons gaan graven en zoeken. Hij heeft gevonden, beluisterd, gepoetst en bewerkt . Al eerder had  Gerard Leeuw een en ander digitaal ‘gerestuareerd'(die verdient ook een dikke pluim!). Ik ben ontzettend blij dat we 17 oktober kunnen starten met wat hopelijk een lange serie van herhalingen gaat worden.

Reactes

 1. janstruys says:

  oktober 12th, 2011at 15:02(#)

  Fantastisch Adeline.
  Al die uurtjes dat ik alleen werk in de bakkerij
  ,s morgens vroeg zullen met deze herhalingen van
  hoorspelen voorbij vliegen!!
  Ik kijk er nu al naar uit.
  Groeten,

 2. Cultuurzoeker says:

  oktober 12th, 2011at 15:56(#)

  Beste Adleine van Lier,
  Dit is schitterend nieuws.
  Maar waarom hapte alleen u toe.
  Hoe zit het dan met Jan Slagter zijn omroep: Omroep Max?
  Deze wilde toch ook dat het hoorpseluur terugkeerde dat hebben ze als leus gebruikt toen ze een licentie aanvroegen bij OC&W 5 jaar geleden. Dus hoopt dat Omroep een ur wilt afstaan van: de Nachtzuster het praat programma van Omroep Max
  Maar ik ga zeker luisteren

  Groet van de Cultuurzoeker

 3. Sir B says:

  oktober 12th, 2011at 15:59(#)

  Hoi Adeline,
  Wat ben ik blij dat jij nu eens het hoorspel de aandacht wilt gaan geven die het zo verdiend. Ik luister zelf altijd hoorspelen en ik gun dat iedereen, daarom staat mijn website altijd open. Maar nu weer op de radio; het ouderwetse goede hoorspel. Heel erg bedankt.
  Groetje Ben.

 4. OpaCor40 says:

  oktober 13th, 2011at 10:54(#)

  Hallo Adeline,

  Ik ben erg blij met je initiatief om het hoorspel weer wat aandacht te geven. Ben benieuwd hoe het zal gaan lopen.
  Groetjes, Cor

 5. John says:

  oktober 15th, 2011at 12:24(#)

  Halle Adeline,

  Werkelijk goed nieuws, eindelijk een vast tijdstip voor het langere hoorspel.
  Dat je initiatief in Hilversum navolging mag vinden.

  Met vriendelijke groet,

  John

 6. Geronimo says:

  oktober 17th, 2011at 21:25(#)

  Hallo Adeline,

  Wat goed dat je dit oppakt! Weer ouderwets via de radio hoorspel luisteren. Mij aansluitend bij de eerdere reacties hoop ik ook dat andere omroepen het “licht” zullen gaan zien.

  Met luistergroet,
  Geronimo

Reageer op dit bericht!

Luister hier naar mijn radiofragmenten!!