Gasten: Schweigman& viert eerste 10 jaar bijzonder theater!

Rubriek: Interview, Programma, Theater

3x BoukjeLieve luisteraars, ik ben een enorme fan van het werk van theatermaakster en mister Boukje Schweigman en consorten. Ik interviewde haar en een aantal vaste medewerkers(spelers, techniek, vormgever, zakelijke leiding) ter ere van ‘haar’ 10 jarig bestaan. Gaat dat zien! Hieronder Boukjes tekst van haar website over haar bijzondere toernee dat nu loopt:

Het Universum van Schweigman&

Welkom in ons universum. We nodigen je uit voor een reis die zich nauwelijks laat navertellen. Je lichaam zal de reis ondergaan, je zintuigen worden geprikkeld, je hersenen spelen nu eens een ondergeschikte rol. Bezoek de rode planeet Dooier, ervaar de middelpuntzoekende kracht van Wervel, beleef het inkrimpende en uitdijende stelsel van Benen, laat de puntige Hoek op je afkomen of stap in het ongrijpbare zwarte gat van Tussen.

In Het universum van Schweigman& tonen we een selectie van vijf voorstellingen uit tien jaar werk. We kozen stukken die speciaal zijn gemaakt voor de theaterzaal en die we gecombineerd op één avond kunnen spelen. Dat betekende dat voorstellingen met bewerkelijke decors, zoals Spiegel of Grond, helaas afvielen. Zij bleken onmogelijk in de beperking van een gedeeld universum te passen. Ook onze locatieprojecten, zoals Wiek, Dreef, Zweep en Blaas vielen buiten de selectie. Om iedereen toch een indruk van ons complete oeuvre te geven, maken we in de foyer een uitzicht op ons volledige universum met installaties, video’s, foto’s, kleine performances en muziek. Hier kun je weer even teruggaan in de herinnering aan een ontbrekend locatieproject, of een kijkje achter de schermen nemen. Het universum van Schweigman& biedt ons de mogelijkheid om oud en nieuw werk naast elkaar te laten zien, waardoor je als toeschouwer het grotere verband tussen de projecten kunt ontdekken. We hopen dat zo een groter verhaal ontstaat dan de unieke ervaring van één voorstelling.

We maken ons theater om zelf dingen te ontdekken, maar vooral ook om ons publiek daarvan deelgenoot te maken. In Het universum van Schweigman& willen we onze zoektocht en ervaringen graag met jullie delen. In verdiepende lezingen, gesprekken en diners vertellen we meer over onze achtergronden en filosofieën. Ook nodigen we inspirerende gastsprekers uit. Ik zou je daarom willen aanraden niet alleen de voorstelling(en) te bezoeken waarvoor je een kaartje hebt gekocht, maar vooral ook wat eerder in het theater te arriveren om door ons universum te struinen, je te laten inspireren of van gedachten te wisselen. Wij zijn ook benieuwd naar jouw ervaringen en horen graag jouw verhaal of beantwoorden jouw vragen. Schroom dus vooral niet om een van de makers en spelers in de foyer aan te spreken.

In onze voorstellingen werken we niet met de taal van het woord, we vertellen geen letterlijke verhalen. We openen je verbeelding door zintuigelijke, beeldende, lichamelijke en ruimtelijke ervaringen. Om te begrijpen waar onze theatertaal voor staat, moet je de voorstellingen meemaken en beleven. Graag nodig ik je uit om in ons universum jouw persoonlijke reis te maken.

Boukje Schweigman

 

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

 

Reageer op dit bericht!

Luister hier naar mijn radiofragmenten!!