De Russen!

Rubriek: Programma, Theater

Vanavond ga ik kijken, nu nog het stuk aan het lezen: ‘De Russen!’ door Tom Lanoye. Een bewerking van de stukken ‘Ivanov’ en ‘Platonov’ van Anton Tsjechov in opdracht van regisseur Ivo van Hove voor Toneelgroep Amsterdam. Ik verheug me er erg op!

Ondertussen gekeken. Was prachtig mooi. Ook opnames gemaakt. Zat op 1e rij. Maar….ze klinken voor geen meter. De Rabo-zaals speelveld is zo groot en enorm en de mise en scène van de acteurs is zo beweeglijk, dat mijn opnames veel te wisselvallig zijn van kwaliteit. Ze uitzenden zou u niet naar deze prachtvoorstelling lokken. Ander probleem is natuurlijk dat TA  ‘De Russen!’ pas weer in december van dit jaar op repertoire nemen. Dan kom is er zeker op terug en zal ik interviews scoren…met Ivanov of Plantonov themselves bij voorkeur!

Ik had ook opnames van het nagesprek in de foyer met de acteurs Jacob Derwig, Hans Kesting, Marieke Heebink en Chris Nietveldt, maar ook die klonken niet lekker en bovendien werden er dingen gezegd die niet iedereen mag horen(bleek later)! Spannend hè? Volgende keer ook maar eens naar zo’n nagesprek gaan…Overigens was het voor mij eigenlijk echt wel te laat(na middernacht) na bijna 6 uur toneel…veel zinnige vragen had ik even niet meer!

Eén kanttekening: Tsjechov is een held in het combineren van komedie en drama, naar mijn idee altijd met het accent op de eerste…en in de regie van Ivo van Hove lag het accent meer op het drama…

Verder nog een dikke pluim op de hoed van schrijver/bewerker Tom Lanoye: voor zijn taal én voor zijn vergrote vrouwenrollen…stuk voor stuk weergaloos tot leven gewekt door de actrices van Toneelgroep Amsterdam. Lees vooral zijn tekst!(uitgegeven bij Prometheus)

Reageer op dit bericht!

Luister hier naar mijn radiofragmenten!!