7 feb 2011 Gast: Mirjam van Biemen over ‘In stilte’

Rubriek: Programma  |  6 Reacties

Jarenlang werkten we samen  voor de radio, maar na het verdwijnen van ‘Dolce Vita’ op radio 5, gingen onze wegen uiteen. Mirjam bleef veel radio maken, maar werkte ook voor de tv. Totdat ze merkte dat het tijd was voor een portie rust voordat ze geheel afgestompt raakte van het alsmaar doorjakkeren. Een jaarlang ging ze op retraite, niet alleen bij de katholieke nonnen, maar ook bij o.a. boeddistische, hindoeïstische en  universele soefi ‘groepen'(heet vast anders). Ze schreef een boeiend boek over haar ervaringen: ‘In stilte. Retraites in Nederland en Belgïe’.

Beluister deel 1 terug

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Beluister deel 2 terug

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Reactes

 1. Michael Toen says:

  februari 7th, 2011at 02:58(#)

  Prachtig interview!

 2. agnes voerman says:

  februari 7th, 2011at 10:17(#)

  Wat was de muziek die ik hoorde vannacht tijdens het gesprek met Mirjam van Biemen over “Stilte?” Een mannenstem, nederlandse tekst.
  Vriendelijke groet
  Agnes Voerman

 3. Adeline says:

  februari 7th, 2011at 15:57(#)

  Ha Agnes,
  Als je bovenaan op ‘uitzendingen’ klikt en vervolgens op ‘7 februari 2011’, dan verschijnt de playlist. Het kan zijn dat je Jeroen Zijlstra bedoelt of Robert Long…

 4. arnold van eeten says:

  februari 7th, 2011at 18:31(#)

  wat een “prettig gesprek” met Mirjam van Diemen.
  vr.groet,
  Arnold van Eeten

 5. Gé van Gasteren says:

  februari 9th, 2011at 22:56(#)

  Lieve Adeline,
  Ik hoorde net het laatste stukje en ik dacht: die Mirjam is op zoek naar TM, d.w.z. transcendente meditatie!
  Alleen kan ik haar adres nergens vinden… dus probeer ik het maar op deze manier, tja.

  Misschien nog wat meer uitleggen:
  Volgens mij is TM de enige meditatietechniek waarmee je echt stilte kunt inbouwen in het “gewone” hektische leven. En bovendien zal ze ontdekken dat ze behalve een klein ikje ook een groot IK in zichzelf heeft, d.w.z. in zichzelf en in iedereen, en dat dat zo groot is dat haar kleine ikje helemaal vanzelf minder dominant wordt. Oftewel: het doel van advaita.
  Kortom: wat wil je nog meer?!

  “Het leven leeft zichzelf” dus kan ze dit zien als een verdiend antwoord op haar zoektocht, al zeg ik het zelf.
  Het klinkt op deze manier wellicht nogal hoogdravend, maar het is net als met haar gevoel op die zweeffiets (in het eerste uur, dat ik dankzij de podcast ook luisteren kon): in feite is het het normaalste van de wereld.
  Ik wens haar veel geluk!

  En jij Adeline, bedankt voor dit mooie interview. Er gaat toch maar niets boven jouw combinatie van live, openhartig, professioneel, maar vooral betrokken.

 6. Caroline says:

  augustus 2nd, 2011at 22:08(#)

  Wat een slechte interviewster. Ze hoort zichzelf te graag praten.

Reageer op dit bericht!

Luister hier naar mijn radiofragmenten!!