Film: ‘The Fighter’

Rubriek: Film, Programma

Gek hè? Ik had gewoon een hekel aan die Chrsitian Bale, maar sinds ik ‘The Fighter’ zag heeft ie helemaal m’n hart gestolen. Onzin natuurlijk, want het was het personage Dicky Ward, de broer van bokser Micky Ward, dat me ontroerde… Nou ja, die vertolkte hij dus prachtig en hij kreeg er ook terecht een Oscar voor, maar dat zegt verder dus niet of Christian nou een sympathiek mens is (wel een sympathieke junk dus in deze film). Doet er natuurlijk ook helemaal niet toe, maar nowadays…

mag ik even ’n beetje dóórfilosoferen?(zonder verder iets over die film te zeggen…luister maar op 21 maart radio 1 tussen 5-6 uur des ochtends)

…is het bijna onmogelijk geworden  het persoonlijke van het publieke te scheiden, of de privépersoon van de acteur, want of je wilt of niet, de privébesognes van allerlei mensen worden je ongewenst ook onder de neus gewreven…kom je uiteindelijk altijd op de vraag: mag ik genieten van het werk van …Louis-Ferdinand Céline? ….van de kleding van Galliano? ….van het spel van Tom Cruise? Rare vragen. Moet ik mee laten tellen dat die mensen stonden/staan voor zaken waar ik niet achter sta??

Moet ik  denken aan de film ‘Mephisto’ van Italo Svabo uit 1981 naar de roman van Klaus Mann(zoon van Thomas) over de fictieve grootse Duitse acteur Hendrik Höfgen die gewoon carrièrre maakte  tijdens  WO II. Een sleutelroman over  de historische figuur Gustaf Gründgens: hartstikke interessant, superfilm, hoofdrol en doorbraak voor Klaus Maria Brandauer…maar het gaat me om die acteur: een fantastisch acteur! Een acteur die alles, echt alles fantastisch kon spelen, maar als mens klein was. Een hol vat. Juist een hol vat, waar dus al die grote rollen perfect inpasten…wat een mens voor moois kan maken! Zonder zelf persé ‘mooi’ te zijn. Steeds beseffen dat ‘goed’ en slecht’ vrijwel nooit helemaal van elkaar los te maken zijn, dat die diep verstrengeld zitten…Hoe een mens alles in zijn ‘kunst’ -identiteit kan leggen, waarna er weinig overblijft voor de gewone…’mens’-identiteit…(djiezus! zit ik te vaag te lullen of wat?)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

 

Reageer op dit bericht!

Luister hier naar mijn radiofragmenten!!