Over Adeline

Ado eet micro

Adeline van Lier (’s Gravenhage 1956) studeerde  grafische & typografische vormgeving aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten te ’s Gravenhage, toneel aan de Studio Herman Teirlinck te Antwerpen, Nederlands & Culturele Studies aan de UvA te Amsterdam

Voor de VPRO presenteerde ze (samen met IJf Blokker )Puur Natuur en Krijgt de Club van Rome gelijk? voor de VARA het eerste clipprogramma in Nederland De Clipparade. Daarna volgden meer jeugdprogramma’s zoals  voor de NOS Afwas in de IJskast (de voorloper van Het Klokhuis) en Adrenaline en  Antipasta (met Michiel Romeyn) en programma’s over techniek Kijk op techniek (KRO)en lifestyle Look out Europe (Superchannel) etc.etc.

Vierentwintig jaar geleden vroeg de KRO haar voor de radio, waar ze zich al snel toelegde op kunst en cultuur(in de breedste zin van het woord). Eerst op radio 2 met Alleen op vrijdag(veel gasten, live-muziek en publiek)  en Adeline met een ander en  voor de VPRO Wat zegt ze (met Heleen Hartman),daarna op radio 5 KRO Montaigne(met Louis Houet), De 5e Verdieping, Route 747, @your Service, Dolce Vita. Op radio 1 was  ze al eerder te horen bij Radio Uit van de NOS(nu Kunststof).

8 ½ seizoen presenteerde Adeline  voor de KRO iedere zondag- op maandagnacht   de Nacht van het Goede Leven op Radio 1 met iedere week een gast in het 1e(en soms ook nog het 2e!) uur en af en toe live muziek. Verder veel reportages gemaakt bij theatervoorstellingen, musea, grote beurzen en bijzondere evenementen, film- en boek- en albumrecensies, luisterboeken, hoorcolleges, hoorspelen, en  ze werd bijgestaan door een schare vrienden met bijzondere bijdrages: Jan Emous, die wekelijks als muziekprofessor in de ouwe meuk dook met zijn  Tracktracers, en zijn bijzondere spel Het Mysterie van Emilie en zijn interviews met  die andere popkenner Rex van Beuningen,  Ko van Geemert zocht wekelijks een portie poëzie uit of bracht taal- en boekennieuws, dichter F.Starik las voor uit zijn boek ‘Moeder doen’, Marjolijn van Heemstra las haar column voor, Romanee Rodriguez maakte wekelijks een luisterportretje van een van haar buren en voor de laatste 4 maanden was ook nog Aletta Schreuders aangetreden met haar bijzondere korte verhalen en ik herhaalde de mooiste verhalen uit KRO’s Goudmijn, gemaakt door Heleen Hummelen en wat ik verder aan mooie audio tegenkwam. Laatste regisseur  was  Liz van Scherpenzeel en Vincent Krom en Fleur van den Breemer waren de vaste invallers en, als ze weer op reis was, hoorde u wekelijks de reisverslagen van Harriet Sanders

BLOGGER, PROGRAMMAMAKER(RTV), INTERVIEWER,
PRESENTATOR, REPORTER, PRODUCER, RESEARCHER,
CULTUUR BREED: VAN HAMLET TOT HUISHOUDBEURS

Adeline is ook beschikbaar als presentator en dagvoorzitter en als spreker over een aantal onderwerpen via www.zijspreekt.nl van Marga Miltenburg

Maar die kunstacademie is ook niet helemaal voor niets geweest! Pa kan tevreden zijn, want Adeline doet toch nog iets met haar opleiding, ze mozaïekt al jaren. Is ook te koop. Kijk voor voorbeelden bij ‘Adelines mozaiek'(hier rechtsboven op de pagina), MAAR LIEVER NOG MAAR M’N EIGEN MOZAIEKSITE: www.adelinesmozaiek.nl

Oja, per 1 maart 2015 staat die Adeline dus op straat na 24 jaar radiomaken bij de KRO, dus als u nog een leuke baan voor haar heeft: zij houdt zich van harte aanbevolen!

Maar Adeline is niet in staat stil te zitten achter de geraniums, vandaar dat ze van april tot juni 2015 een 2-wekelijks AdelinesRadioshow samenstelde en presenteerde! Het hart van dat program vormden de opnames die ze maakte bij de talkshow ‘Zondag van het Goede Leven’ in het Torpedotheater in de Amsterdamse binnenstad(St Pieterpoortsteeg 33) en waar ze weer als vanouds gasten ontving en waar ook weer live muziek klonk. Daarnaast had ze een aantal oude vrienden meegesleurd in dit internetradio-avontuur: F.Starik bracht weer een omgekeerde poëziecursus(welke gedichten halen zijn volgende bundel ‘Staat’ niet en waarom niet), Romanee Rodriguez zette haar kennismaking met haar buren in Amsterdam-Noord voort, Marjolijn van Heemstra-net moeder geworden-zette haar column voort, Rex van Beuningen en Jan Emous zwaren nog lang niet uitgekletst over die wonderlijke muzikale wereld, Aletta Schreuders las weer haar verhalen voor en Ko van Geemert had altijd vers taal- en boekennieuws.

Vanaf oktober 2015 ben ik maandelijks te vinden in het Torpedotheater, nu met ‘Adeline ontvangt…’ [18 oktober, en de maandagavonden 16 november en 7 december] en ik maak weer opnames!

Reactes

 1. Romke says:

  januari 8th, 2015at 00:11(#)

  Beste Adeline,

  Joop spoort niet, laat je niet gek maken door zo’n sof.
  Ik ben in shock dat je er niet meer bent, kan dat soort dingen niet begrijpen, radioten zijn van de oude stempel, veranderingen wennen niet. Het is inleveren en slikken en terug denken hoe mooi het was. Ik hoop dat je gauw weer terug bent. Ik wil het liefst heel boos worden maar dat begrijpt toch niemand dus ben ik alleen maar verdrietig.

  heel veel liefs,

  Romke.

 2. Adeline says:

  januari 8th, 2015at 00:34(#)

  Ha Romke,

  Tsja, het voelt ook zo raar: een programma de deur uit doen waar werkelijk een hoop luisteraars plezier aan beleven en dat de KRO eigenlijk bijna ‘gratis’ kreeg(voor 16 uur per week betaald worden-inclusief uitzending- terwijl je er gemiddeld wel 40 uur instopt…)
  Maar ja, er moest bezuinigd worden. Dat is in politiek Den Haag bepaalt en de KRO-leiding maakt dan zijn keuze. Wel erg zuur als je dan merkt dat je programma is overgenomen door een collega. Zonder dat dat aan mij verteld is. Waar zit dan de bezuiniging? Of doet die collega het HELEMAAL gratis? Lijkt me sterk.
  Afijn, tis gebeurd en ’t valt niet meer terug te draaien. Een geval van heel erg jammer.

  hartelijks,
  Adeline

 3. Guido says:

  december 7th, 2015at 00:01(#)

  Even een duik in het verleden: zijn de afleveringen van Puur Natuur nog ergens terug te vinden/kijken?

 4. Adeline says:

  december 7th, 2015at 09:24(#)

  Ha Guido,

  Misschien is er iets terug te vinden bij Beeld & Geluid in Hilversum. En er staan wat fragmenten op YouTube.

  groet, Adeline

 5. Hans says:

  juni 2nd, 2016at 08:34(#)

  Hallo Adeline,
  Niet meteen een “reactie op dit bericht” maar ………
  wanneer kom je weer terug op de radio. Waarschijnlijk een naive vraag 🙂
  Hoorde vanmorgen vroeg (donderdag 2 juni, voor 06.00 uur) een presentatrice op een vreselijke manier haar programma aan elkaar stotteren: om de paar woorden “uh, uh”; echt niet om aan te horen. Dan liever geen uitzendingen.
  Dit soort gestuntel is als regel iedere nacht te horen.
  Heb ik het nog niet eens over de dagprogrammering van Radio 1.
  De radio als mediaal afvalputje.
  Groeten,
  Hans

 6. Stephan says:

  september 18th, 2017at 13:39(#)

  Beste Adeline,
  Ik mis jouw aanstekelijke enthousiasme en jouw mooie radioprogramma “De nacht van het goede leven”. Ik lees dat het is vervangen door “Nachtkijkers”, een slecht in elkaar gestoken programma door een nog slechter articulerende jongeman. Radio 1 wordt steeds meer een praatje-plaatje-zender met presentatoren die geen verstand hebben van goede radio, heel erg jammer.
  Kom je ooit weer terug op de landelijke radio? Kan je niet bij Powned (zoals Prem) een programma maken? Of bij Max?
  En zo niet, waar kan ik AdelinesRadioshow beluisteren?

  Vele groeten van Stephan.

 7. gloucester car recovery says:

  december 27th, 2018at 08:51(#)

  If some oone desires to be updatsd with newest technologies therefore he must be go to see
  this website and be up to date all the time.

 8. Ralph says:

  juli 27th, 2019at 00:00(#)

  Hey Adeline – we missen je!

  Waarom moest jouw programma toch verdwijnen en plaatsmaken voor al die kneuzen die nu maar wat geluid maken in de nacht.

  Hoop dat het je goed gaat!

  Groet,
  Ralph

Reageer op dit bericht!

Luister hier naar mijn radiofragmenten!!